Skolehagen på Øverland

På Øverland har vi skolehage sammen med Steinerskolen i Bærum. Øverland gård ligger ved foten av Steinshøgda i Bærum. Gården eies av Det Kongelige Selskap for Norges Vel og er under omlegging til økologisk drift.

Alle elever fra 2. – 9. klasse er i skolehagen flere ganger hver vår og høst. Barna spar i jorda og sår, steller og høster blomster og nyttevekster. Arbeidet i skolehagen inngår i undervisningen og har vært et kjærkomment tilskudd siden samarbeidet med Øverland begynte i 2005.


Logg - Øverland, våren 2014:

Juni, 2014: Øverland skolehage har fått en ny åttekantet hønsegård i gave fra Marit Egner Engh! Den holder grevling, rev og hauk ute, høner inne, er elevsikker, kan flyttes, tas fra hverandre, settes opp et annet sted. En fantastisk gave til et av skolens vakreste klasserom! Tusen hjertelig takk, Marit!

Hønsegården 1
Hønsegård 2


Juni, 2014: Vårsesongen på Øverland ble avsluttet med et festmåltid med hylleblomstpannekaker. 
Mai: Sorte tulipaner i skolehagen. Disse plantene forårsaket på 1700-tallet vestens første børskrakk. Den gangen kostet en svart tulipan like mye som en snekkers årslønn, til boblen sprakk.

Sorte tulipaner

30. april: 7B og 2A jobber sammen. De legger steinheller, kverner kvister, klipper pilhytta og lager myntestiklinger. 7. klassene har anlagt bed til grønnsaksdyrking. De har valgt selv hva de skal dyrke til skolekjøkken i høst.
 
I drivhuset spirer og gror mange planter. Det blir salg av småplanter fredag 30. mai på Øverland kl. 11-16 og på Steinerskolen i Bærum 31. mai på vårmarkedet. Urter, blomster, grønnsaker og annet.

Logg - Øverland, sesongen 2013:

12. september: Elliot i 5. klasse fant en fin båt til Sheherazade. Kajsa kronet seg selv til squashdronning med denne flyvende tallerkenen. Ukens lærermøte ble holdt på Øverland, og noen av lærerne hadde landart-prosjekt.
30. august: 4. klasse har sådd høstrug og høsthvete. Hvert frø er lagt med stor omhu i jorden etter graving, luking og gjødsling. Josefine, Idun og og Iben klarte etter mye tålmodighet å få tak i Sorte Simon. Han var ikke så skummel likevel.

Uke 34: Sorte Sara begynte denne uken å gale og måtte døpes om til Sorte Simon. Tre haner i hønsegården blir litt mye for Agda, som er den eneste høna igjen.

23. august: Høstsesongen er i gang i skolehagen. 6. klasse har ryddet grundig i rosebedet og hentet et stort nett til å legge over bærbuskene.

28. april: 3. klasse  har hatt en strålende forsommerdag i skolehagen!22. april: 7A og 7B ryddet kvister, spikket lysestaker, såldet jord, sådde diverse planter og koste seg i arboretet.

Rydding av kvister
Rydding av kvister II
Spikking av lysestaker
Såing av frø
Vi koser oss i arboretet

 

Uke 16 (15. - 19. april): På Øverland er det fortsatt tele i bakken og frost i regntønnen, men elevene er i full sving. 3. klasse fant vårtegn i form av blåveis, og de sagde mange tømmerstokker til ved. elevene i 6. klassene laget stiklinger av Aloe vera-planter og laget gelé av bladene, mot brannsår. I drivhuset har de første frøene begynt å spire.

Is i regntønnen
Blåveis
Blåveisblader
Vedstabelen til 3. klasse
Vårens første spirer
6. klasses aloe verastiklinger

Logg - Øverland, sesongen 2012:
Vårsesongen i skolehagen på Øverland startet i uke 15:

19. november: Et bilde av Joliens lille fortellende skolehagevenn Sheherazade, som alle elevene kjenner. Sheherezade begynte å fryse i skolehagen. Nå har hun fått strikket lue med hull til ørene, og vest som vi kan ta av igjen når våren kommer. Vi er klar for vinteren!

 

 

31. oktober: Vinteren har kommet til Øverland. 4. klasse har vært på besøk.


19. oktober: 7a og 7b besøkte hinderløypa på Sæteren gård i dag, etter endt skolehagearbeid. Som til og med læreren Helle måtte konstatere etter å ha gått løypa: Yes we can!


17. oktober: To sjamaner fra Guatemala var på besøk på Øverland i fjor, de fikk mat herfra og var så takknemlige at de kom tilbake for "å takke moder jord" med en mayaseremoni som 3. klasse tok del i.


28. september: 6A og 8A gjorde en stor innsats med å høste alle eplene i skoehagen. Det ble mer enn 1000 kg. Eplene ble transportert til Ringi gård og presset til eplesaft.


 

20. september: I 8. klasse har vi sett på ulike grønnsaker i skolehagen for å finne ut om det er roten, bladet, stilken, blomsten eller frukten man spiser. Elevene tok bilder av de ulike deler de fant i hagen; Gulrot, løk, lilla grønnkål, hodekål, epler, gresskar, tobakk. Til slutt et bilde av Virginiatobakken vi har dyrket, til fascinasjon for mange ungdommer. De store bladene er det man kan lage sigarer og tobakk av.


18. september: 7A og 7B hadde urteworkshop på skolen og laget urtete og urtesalt til Høstmarkedet.

Høstmarkedsforberedelser 1
Høstmarkedsforberedelser 2
Høstmarkedsforberedelser 3

7. september: Tid for innhøsting, grøden må tas vare på. 5. klasse arbeider seriøst.

5. klasse arbeider

31. august: 2A og 2B har laget grønnsaksansikter. Er de ikke fine?
Grønnsaksansikt 4
Grønnsaksansikt 5
Grønnsaksansikt 6
Grønnsaksansikt 7

23. august: 5. klasse har tresket korn og hilst på hønene.
22. august: Skolehagen er i sin fulle prakt nå. I midten av møllesteinen står en blå praktvindel. Hønsene er på plass igjen, 4 høner og en hane er tilbake fra sommerferie hos bussjåfør Flemming. Blomsterhagen som 9a anla i vår er på sitt vakreste. Jentene som gjorde denne jobben kan være stolte.

26. juli: Blomsterbedet.

19. juni: 9a har blant annet anlagt et blomsterbed med fritt valg blant alle blomster som ble alt opp i løpet av våren i det nye drivhuset. De laget eget design med stier og beplantning. Bedet ser litt tomt ut, men bare vent! Det blir flere bilder herfra i sommer. Leo gravde opp et dødt epletre. 

11. juni: 2. klasse så på fuglereiret i skolehagen med mange små trostunger, som fløy ut uken etter. Vi tok en tur til hinderløypa på Sæteren Gård og passerte en nydelig blomstereng i skogen.

7. juni: 3. klasse har brukt vekstangprinsippet og flyttet på en stor kvernstein.

Kvernstein flyttes I
Kvernstein flyttes II
Kvernstein flyttes III
Kvernstein flyttes IV
Kvernstein flyttet
Prosjektet avsluttet
Bæring av jernspett
En fredelig lesestund

8. mai: 3. klasse har hilst på biene.
7. mai: 8B har beskåret det siste epletreet for i år. Kompostbingene fikk en finishing touch med de siste pilkvister. Unge epletrær ble bøyd med kvistene ned for å få flere blomsterknopper på grenene og for å danne en god form. Bak drivhuset ble det lagt flere heller, spennende å se hvilken klasse som klarer flest heller på en dag! En bukk med parkeringsskilt ble snekret og malt. En del ved ble sagd og pakket i sekker. I urtehagen ble stiene fornyet.


 

3. mai: 5a har vært på meitemarkjakt. Noen elever fant over 150 mark i komposten. En mark som krøp over oppgavearket la noen pene klumper kompost bak seg.27. april: I dag var 2. klasse i gang på Øverland: de plantet jordskokk, ryddet kvister og kvernet dem, og de lagde et fint pinnegjerde rundt lupinene.


26. april: Kompostbingen som 5b flettet på har vokst siden sist, og er nå ferdig. Jolien har fått seg nytt regntøy, som elevene gjerne ville få fotografert før og etter et gjørmebad, så nå er den innviet. Pilhytta har fått en tunnelinngang, og løvkomposten har blitt flyttet til den nye kompostplassen.
 
Plask plask. . .

24. april: 9c drev med en del pilfletting og klipping. I tillegg la de en flott rad med steinheller langs drivhuset, de kokte en god jordskokksuppe, og snekring av en del av hønsegården krevde praktisk matematikk som Dag-Otto tok med Iver i grusen.18. april: 5B har flettet kompostbinge av pilekvister.


12. april: 8A og 8C har rørt det biodynamiske kumøkkpreparatet og sprøytet det i hagen. De har også beskåret epletrær og pilhytta og flettet små piletrær (til høstmarkedet?). To av guttene har reparert de to bærebårene profesjonelt og helt uten hjelp!11. april: Jentene i 4. klasse elsket å bli møkkete. Logg - Øverland, sesongen 2011:19. oktober: 5b har høstet gulrøtter som hadde flere farger enn oransje. De egnet seg bra til å skrive navn, både med latinske bokstaver og med runealfabetet (Mikkel, Eskil og Fartein), og til å "tegne" en gris. Vi fant mange små gjennomsiktige kuler i jorden, kanskje egg fra et ukjent dyr, som vi skal finne ut av.14. september: Her ser vi 4. klasse på Øverland. De sådde rug og høsthvete. Kålsommerfuglens larver har oppdaget kålrotbladene, så vi la larvene sammen med bladene på komposten. Hønsene satt på lemmen sammen som om de var trente akrobater.7. september: 5B har høstet poteter, løk, erter, reddikfrø. Det har regnet en del i et siste...

26. august: I dag har 3. klasse gjort en flott jobb med å grave jord tilbake til drivhuset - ringmuren er ferdig, og nå skal det fylles opp med god matjord før vi setter på selve drivhuset.


3. august: Øverlands skolehage har blitt godt ivaretatt i sommerferien av mange foreldre og elever som har kommet innom for å hjelpe til med å luke. Nå bugner det av frodige planter og et fargehav av blomster.
3. klassens blomstersol har blitt praktfull, du kan se:  "Nattlue" eller californisk valmue. Kunellik. Blomkarse. Kornblomst. Rød rips, hvit rips og solbær bugner på buskene. Lin har forførende blå blomster, og det er tydelig forskjell på fiberlin (høyest) og ojlelin (mange blomster/frø). Løk i sitt andre år får store hvite blomster. Kapucinerert har en av de vakreste erteblomster. Knutekål vokser uhemmet. Konglys ser ut som en tropisk blomst på nært hold, med sterke farger og rare former. Endelig har vi fått til et stokkrosebed etter flere års forsøk! Såpeurt venter på å bli gjort til skum, slik som vikingene brukte. Potet har lilla eller hvite blomster, alt etter som poteten blir rød eller gul. Blå praktvindel og prydbønner er en uslåelig kombinasjon, særlig når de vokser i teltform. Kornåkeren står fint, med både bygg og havre.

Skolehagelærer Jolien inviterer til sluttdugnad søndag den 21. august kl 18.00.


15. juni:
Kyllingene har blitt store, en del av dem skal flytte ut denne uken til Cornelia, skolens terapeut i rytmisk massasje. Vi har hakket brennesle og løvetann som er kyllingenes godteri. 6.klasse har plantet nye rosebusker rundt stabburet. Rå rabarbra med myntesukker er godt!
8. juni: Elevene i 8A har fothyppet poteter. Se videosnutt på: http://www.youtube.com/watch?v=b6POUdvuGUE

30. mai: I dag har elevene tatt bilder: 7b har plantet gresskar etter graving, luking og gjødsling. Første slått av gresset med ljå, etter sliping og sikkerhetsinstrukser. Etter endt arbeid er det godt å hvile mellom blomstrende epletrær. Eller å gjemme seg i pilhytta. Godt å se at lærer Tone jobber like hardt som elevene.
15. mai:
Mot ruten i mitt arbeidsrom
er epleblomster kommet
av hvitt champagneperleskum
står treet overflommet

Hva kan vi stille opp mot slike
vi ordets døgenikter?
hva nytter det å skrive dikt
når epletreet dikter?

(André Bjerke)

Her er et forsøk likevel...

Reddiken spirer med sine små hjerteblader. Rosebuskene som 6. klasse har beskåret begynner å springe ut. Lille Holland er full av farger. Endelig har regnet kommet! Var det bare en uke siden vi tok bort alle rabarbrablomster, hvor kommer disse fra? 4. klasse har lagt grunnsteinene til bakerovnen på plass.6. mai: Epleblomstene åpnet seg litt til. 3. klasse har sådd åtte forskjellige blomster i blomstersolen. 2. klasse har plantet jordskokk og laget en fin sti rundt bedet med hakkede kvister. Rabarbraen har hastverk, nå skyter blomsterstilken opp. Lille Holland gir Jolien hjemlengsel. Ripsens unnselige  blomster, kan disse virkelig bli bær?


29. april: I løpet av påsken har grått blitt grønt., og epletrærne er bristeferdige. 5a har laget et pilgjerde ved pergolaen. Pilhytta som ble fikset av 4b begynner å bli grønn. Vi har også flettet et gjerde rundt lupinen som dukker opp snart. Hæææ? er det samme rabarbraplante vi fotograferte for to uker siden? Ny redskapsbu! Orden og system! Nå mangler kun et navn for bua. Kom mai du skjønne milde!15. april: 2. klasse laget jordskokksuppe av knoller vi gravde opp, vasket og kuttet i småbiter. Gryta fyres opp med ved. Rabarbra, bare rabarbra er bra - den nærmest spruter opp av bakken nå! Klassen stiller seg så fint opp når de skal gå i samlet tropp til bussen.


6. april: Klasserommet er ikke smeltet enda...
På bakken finner vi spor etter elgen, og der snøen har smeltet ser vi snømugg på gresset. Pilen blir snart klippet, og vi får materialer til fletting.

 

Kontakt oss:

Rudolf Steinerskolen i Oslo
Besøksadresse:
Flyveien 2
Postadresse: Postboks 25 Hovseter, 0705 Oslo
E-post: post.hovseter@steinerskolen.no
Tlf.: 21 08 22 00